V dnešním článku si řekneme, co je vlastně zdravá strava. Protože stále má spousta lidí pocit, že jíst zdravě znamená slepě následovat nějaký směr, držet přísnou dietu nebo jíst jen ovoce a zeleninu a kuřecí na vodě se salátem. Jenže tak to není.
Zdravá strava znamená to, že jíte hlavně pestře, vyváženě, dostatečně, ale ne přehnaně moc, že jíte v ideálním případě všechno ( z běžných přirozených potravin) Ano, samozřejmě můžete být vegetariáni i vegani a jíst zdravě. Ano, samozřejmě, pokud máte nějakou potravinovou alergii, tak ve vašem případě ani jinak zdravé potraviny nejsou zdravé, když na ně máte alergii. Ale to je snad jasné... Jogurt je zdravý, ale ne pro někoho s alergií na mléko. Žitný chléb je zdravý, ale ne pro někoho s alergií na lepek. Jahody, ořechy atd. jsou zdravé, ale ne pro lidi, kteří jsou na ně alergičtí... Ono zdravě je také pro každého něco trochu jiného. Každý máme jiné nároky na výživu. Každý máme zkrátka úplně jinou potřebu příjmu kalorií. Pro někoho je dostatečný příjem 1600 kcal, pro někoho třeba 3000 kcal...Proto se nedá přesně říct, co je nejlepší, protože je to pro každého něco jiného. Někomu nedělá problém sníst 50g vlákniny. Pro někoho jiného by to bylo moc, a měl by velké trávicí problémy. Poďme si ale říct, co zdravá strava je, a co naopak není, i když to tak vypadá.
JEN OVOCE A ZELENINA
Nesmysl. jasně, ovoce a zelenina jsou zdravé. Jsou velmi zdravé, a rozhodně bychom je měli jíst, ideálně každý den. Ale nestačí jíst JENOM to. Z daleka nám to nedá vše. Ovoce a zelenina nám dá spoustu vitamínů a minerálů, vlákninu, antioxidanty, některé druhy zeleniny, jako špenát, prokolice a zelené fazolky nám dají i trochu bílkovin. Avokádo nebo olivy nám dají zdravé tuky... Nicméně nám ovoce a zelenina opravdu nedá vše, a to že sníme ovocný salát, pijeme ovocné šťávy, zelená smoothie a jíme jen saláty z daleka není zdravá strava. To je monodieta, která je v každém případě nevhodná, pokud jí držíme déle, jak pár dní...
V ideálním případě bychom měli mít jednu až dvě porce ovoce denně, a ke každému slanému jídlu nějakou zeleninu. To je správně. Ale tím se myslí tohle jíst k ostatnímu jídlu. A ne pouze to. Ono nakonec stačí, když máte denně prostě nějakou zeleninu a ovoce. V tomhle případě platí, že toho můžete jíst neomezeně, a bude to zdravé, ale není nutné denně sníst několik kilo ovoce a zeleniny denně, aby jste byli zdraví :)
POUZE BÍLKOVINY
V dnešní době docela frčí i strava v podstatě založená jen na bílkovinách. Protože sacharidy jsou zlo, tuky jsou zlo... nesmysl. Není dobré se živit pouze bílkovinovými potravinami. Protože by jste si zase strašně omezily množství potravin, které vůbec můžete jíst. A živit se jen bílky, rybami, libovým masem, bílými nízkotučnými jogurty, proteinovými shaky a tvarohem také není dobrý výživový směr. Sacharidy i tuky ve správném množství a z dobrých zdrojů potřebujeme. Neobejdeme se bez nich.
Bílkoviny jsou hodně důležité, a rozhodně bychom si měli dát pozor na to, abychom jich jedli dostatek. Ale jíst jen bílkoviny... Už jen proto, abyste se najedli, by jste jich museli jíst strašně moc. A on nadměrný příjem bílkovin zdravému člověku opravdu nevadí, neuškodí, ale je to zbytečné. Protože tolik jich tělo ani nevstřebá. Navíc potřebujeme i to ostatní.
BÝT NEUSTÁLE V DIETĚ
Opravdu není dobré držet nějakou dietu moc dlouho. Jasně, pokud jste vyloženě obézní, a musíte hubnout, potřebujete zhubnout opravdu opravdu hodně, pak to bude logicky trvat déle, než když hubnete pět kilo do plavek...Nikdo nezhubne, a ani by neměl, zhubnout 50 kilo za tři měsíce...Takže v tomhle případě ti lidé skutečně jsou v dietě třeba rok ( nebo i více let, ale i v tomto případě je dobré dělat si dietní přestávky) Přesto je spousta lidí v dietě a v deficitu třeba rok, i když to není potřeba, často i proto, že už jim kvůli té dlouhé dietě ani hubnutí dál nejde, a právě to, co potřebují, je dietu na čas přerušit. V permanentním deficitu by jste měli být tři měsíce, max půl roku. Pak by jste v každém případě měli najet na udržovací příjem, aby si vaše tělo odpočinulo, nedostalo strach, že ho necháváte umřít hlady, a aby nabralo síly. Pokud tu dietu potřebujete držet dýl, protože jste měli fakt velkou nadváhu, a ještě potřebujete hubnout, pak je vhodné dát si třeba 2-3 týdny dietní přestávku, a až pak zase porkačovat.
Bohužel je i spousta lidí, kteří jsou na dietách celoročně, přestože zhubnout nepotřebují, protože mají pocit, že jsou tlustí a bojí se tolik, že přiberou, že vlastně drží nějakou dietu pořád. A jí třeba zdravě, jenže toho jí málo. A to také není dobré, nemluvě o tom, že takovéhle diety pak z pravidla přestávají fungovat, a vy se dostanete jen do slepé uličky.
NIKDY SI NEDAT NIC NEZDRAVÉHO
Jistě, koblížky, Mekáč, KFC, zákusky, sladkosti a chipsy nejsou zdravé a nepotřebujeme je k životu. JENŽE. Zdraví máme nejen to fyzické, ale i to psychické. A pro naší psychiku opravdu není dobré si nikdy nedat to, na co máme chuť. Takže to, že si občas dáte zmrzku, pizzu, mekáč nebo sušenky neznamená, že žijeme nezdravě. Pokud je to skutečně občas nebo 1-2x týdně v rozumném množství, a ne každý den, pak to nevadí, pokud zbytek jídelníčku máte zdravý. A i tohle je součástí zdravého stravování. Nebát se žádného jídla, umět si dát někdy něco nezdravého a nezbláznit se z toho :) Dokud je to občas nebo příležitostně, je to zcela v pořádku, a dokonce i dobře, protože musíte vědět, že se vám z toho nic nestane.
Zkrátka, jíst zdravě znamená jíst prostě pestře a mít v jídelníčku všechny makroživiny, sacharidy, bílkoviny, zdravé tuky i vlákninu, mít tam dost vitamínů a minerálů, pít hodně vody a jíst dost, ale nepřejídat se. A mít většinu jídelníčku poskládanou z přirozených potravin všeho druhu, a občas si dát prostě něco, na co máte chuť.
Potraviny, které by jste měli jíst, abyste byli zdraví zkrátka jsou:
Přílohy - rýže, brambory, těstoviny, pohanka, ovesné vločky, bulrug atd.
Pečivo - ideálně žitné a celozrnné
Ovoce a zelenina
Med
Maso, ryby, tofu, vejce, méně tučné sýry
Luštěniny
mléčné výrobky - spíše ty bílé a středně tučné
zdravé tuky - kvalitní oleje, avokádo, olivy, ořechy
Občas se nebát trošku si zamlsat
Pokud si ze všech těchto potravin poskládáte jídelníček a víte, jaké je to správné množství pro vás, pak neuděláte chybu :)
Pokud nechcete počítat kalorie, NEMUSÍTE. Není to nutné. V takovém případě se jen starejte, abyste v každém jídle měli právě jak bílkoviny, sacharidy, tak vlákninu a zdravé tuky a naučte se, jaké jsou pro vás ty správné porce :)
Komentáře
Okomentovat