Přeskočit na hlavní obsah

Jak si nastavit zdravý jídelníček bez počítání kalorií

 Počítat kalorie... To je otázka. Nicméně platí, že to jde rozhodně i bez toho. Pokud si chcete osvojit nějaké dobré stravovací návyky, popř nějak začít právně jíst, rozhodně nemusíte používat tabulky a vše si vážit a počítat. Jde to i bez toho, není nutné to furt kalkulovat. Nemusíte počítat nic, a přitom dojít k vysněným výsledkům.

Počítání kalorií může být pro některé lidi velice užitečné. Například pro lidi, kteří nemají opravdu žádný přehled o tom, co které jídlo obsahuje, a do teď vlastně nevěděli, jak jedí.

Tito lidé pak třeba mají pocit, že vlastně moc nejí, a diví se, jak můžou vůbec přibírat, protože si neuvědomují, že přijmou obrovské množství kalorií každý den například ze skrytých kalorií a z tekutin ( z limonád, piva, koktejlů, latéček, sladkých minerálek, energy drinků, džusů, a sice jedí málo, ale přitom příjmají veliké množství kalorií, třeba i přes tisíc jen z nápojů atd.

Pak jsou zase naopak lidé, kteří jedí velmi málo, a kdyby si nepočítali kalorie, budou se šidit a poškozovat si metabolismus i zdraví. Z toho, co jedí, i když se to může zdát dost, třeba přijmají tak málo všeho, co potřebují, že jim to také neprospívá.

Počítání kalorií může být vhodné právě i pro lidi, kteří se jídla bojí, nebojí se třeba samotných kalorií, chtějí jíst třeba i 2000, ale bojí se. Takže když pak vidí v tabulkách, že toho sice snědli kupu, ale pořád jim 500 kcal zbývá, může pro ně být počítání vhodné, protože na vlastní oči vidí, co všechno vlastně mohou jíst, a že se nemusí bát.

Z tohohle důvodu může být počítání vhodné i pro lidi léčící se z PPP. Protože mají zkreslený přehled o jídle, takže se jim všechno zdá jako moc, přitom jedí třeba 1000, což na uzdravení nestačí, takže si potřebují pojistit, aby se nešidili a skutečně jedli dost, ne aby si to jen mysleli, a díky počítání si to ověří.

Stejně tak to může být vhodné pro profesionální sportovce nebo pro lidi například s nějakým zdravotním problémem, kdy si potřebují hlídat třeba i určité živiny. Někdo nesmí moc bílkovin, někomu dělá zle moc vlákniny, diabetici si někdy musejí kontrolovat sacharidy... Takže pro všechny tyhle lidi může být počítání užitečné.

Nicméně to jde i bez toho. Nemusíte počítat nic, a přesto mít krásný, zdravý jídelníček, který vám udělá dobře. Tak si pojďme říct pár tipů, které, když využijete, dost možná nebudete muset nikdy žádné kalorie řešit :)

KE KAŽDÉMU SLANÉMU JÍDLU NĚJAKOU ZELENINU

Ke každému teplému jídlu, které uvaříte, si přidejte i nějakou zeleninu, nemusí jí být zas tak moc, a  je jedno jakou. Syrovou, vařenou, nějakou směsku z mražené zeleniny, rajče, kus okurky, papriku... to je jedno. Klidně i když jídlo není vařené, například si prostě do sendviče přidejte trochu salátu a plátek okurky, k taostům si nakrájejte papriku, do vajíček si dejte mrkev a cibuli...Prostě do každého slaného jídla, například do oběda či večeře nebo klidně i do slané snídaně dejte nějakou zeleninu.

1 KUS OVOCE DENNĚ

Když jich bude víc, vůbec to nevadí! Ale alespoň 1x za den si dejte i nějaké ovoce. Je jedno, jestli k svačině, do snídaně nebo jako dezert po obědě, ale jednou denně snězte i nějaké čerstvé nebo mražené ovoce.

V TÉMĚŘ KAŽDÉM JÍDLE BÍLKOVINA

Bílkoviny si nemusíte počítat na gramy, ale dejte si pozor jen na to, abyste v každém nebo téměř každém jídle měli i nějaký zdroj bílkoviny. Je jedno, zda to bude maso, tofu, sója, tvaroh, vejce, jogurt, odměrka proteinu nebo větší porce luštěnin. Ale aby v každém nebo skoro každém jídle něco takového bylo. Pokud jíte například 5x denně, tak aby aspoň ve třech nebo čtyřech ta bílkovina byla ( pokud pak máte na svačinu třeba to ovoce, už to zas nemusíte lámat přes koleno, ale v těch hlavních jídlech bílkovinu mějte.

ZDRAVÝ TALÍŘ

Schéma zdravého talíře asi všichni známe. Takové to, že třetina talíře bílkovina, třetina příloha, třetina zelenina a nějaký zdroj tuku. Není to něco, na čem musíte slepě lpět. Nemusíte to tak mít vždycky a za každou cenu. Ale pokud si nechcete nic počítat, je i tohle varianta, jak si hlídat zdravé stravování.

Prostě vaše jídlo by se mělo skládat z určité porce sacharidů - (ta je pro každého ideální úplně jiná, pro někoho to bude 60g rýže, pro někoho 120...) nějaké té bílkoviny, to už jsme si řekli, ze zeleniny ( popř ovoce, když je to třeba sladké jídlo, ovesná kaše nebo tak něco) a z porce tuku. To je zase individuální, někomu stačí 5ml oleje, někomu 20...

Ty tuky jsou taky důležité, takže pokud máte jídlo sestavené z potravin, které tuky neobsahují, jako například rýže a kuřecí prsa a zelenina, přidejte do jídla nějaký zdroj ruku, třeba lžíci oleje, kousek másla, na kterém uděláte zeleninu, pár oliv... Pokud máte nějaké tučnější maso nebo sýr, už tam ten zdroj máte.

U sacharidů platí v podstatě to samé, co u bílkovin, v téměř každém jídle by jste nějaké měli mít, zvlášť pokud sportujete nebo hodně pracujete hlavou, aby vám fungoval mozek na maximum.

STŘEDNĚ TUČNÉ MLÉČNÉ VÝROBKY

Samozřejmě že se nic nestane, když si dáte light jogurt nebo odtučněný tvaroh a stejně tak se nic nestane, když si dáte smetanový nebo když si k zelenině dáte 15% zakysanku... Zase to nemusíte dodržovat na maximum, ale zkuste preferovat polotučné mléčné výrobky, jako polotučné mléko, jogurty s 3, 3,5% tuku atd.

JEZTE PESTŘE

čím pestřejší strava, tím lépe. Samozřejmě každý máme jídla, která mu nechutnají nebo nedělají dobře a jídla, která třeba nemůže z důvodu alergií. Nebo z jiného důvodu, například, když je někdo vegeratián.

Ale z toho, co máte rádi, volte různé zdroje potravin a měńte je. Střídejte například brambory s rýží, pohankou a těstovinami, druhy masa nebo vegetariánské náhražky masa ( tofu, soju, tempeh, šmakoun) různé druhy ovoce a zeleniny, luštěniny, různé druhy pečiva. Prostě aby vaše strava byla co nejpestřejší.

NAUČTE SE NA NĚJAKÉ VÁM VYHOVUJÍCÍ PORCE

Buď si můžete jídlo vážit, a pak vědět, že přílohy si dáváte např. 70g, masa například 150g a tuku do jídla 10g, a toho se tak nějak držet nebo i bez vážení od oka. Jídlo by vás mělo zasytit a měli by jste vydržet sytí třeba 3-4 hodiny.

Neměli by jste být ale přejedení, mít pocit těžkosti a být plní ještě po 5ti hodinách k prasknutí. Po jídle by jste se naopak měli cítit dobře, příjemně plní a plní energie. Taková porce je pro vás dobrá ( za předpokladu, že jste zdraví, a ne při PPP, kdy nemůžete věřit signálům vlastního těla) V ideálním případě by se na těchto porcích také měla vaše váha přibližně držet nebo pomalinku hubnout nebo pomalinku přibírat, podle všeho cíle. Až takové porce objevíte, držte se jich!

OBČAS SI PROSTĚ DEJTE TO, NA CO MÁTE CHUŤ

Jezte zdravě, ale občas se nebojte dát si prostě něco, co chcete, i když je to třeba trošku prasárna. Pokud jinak jíte zdravě, tak fakt nevadí, když si 2x týdně dáte čokoládu nebo když si o víkendu zajdete na hranolky. Vaše tělo si s tím poradí, a když to bude v normálním množství, je to zcela v pořádku. Za normálních okolností volte zdravé potraviny a přirozené, nezpracované potraviny, ale naučte se si i občas mlsnout. Pak nebudete mít potřebu se tím jednou za čas totálně přežrat a splácat všechno, co není přilepený.



Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Můj jídelníček za tři dny - 1600 kcal, a konečně vyvážené

 Ahoj, zas vám ukážu, jak teď jím. Zavedla jsem si nový úkol. Jíst opravdu poctivě všechny makroživiny, mít v jídle sacharidy, bílkoviny i tuky. Vždycky jsem se bála mít v jídle spolu s bílkovinou sacharidy i tuky, vždy to bylo buď jedno nebo druhé, ale teď se učím, že tyto dvě makroživiny dohromady nekoušou a doporučuji každému naučit se to. Není nutné to dělat jako já a furt to řešit v tabulkách, ale prostě si pohlídat, abyste v každém nebo každém druhém jídle měli nějaký zdroj sacharidů, bílkovin, tuků i vlákniny. Nebo mít takto vyvážená alespoň 2-3 jídla za den ( podle toho, kolikrát jíte. O tom, co je u mně nového, budu psát zítra, teď vám jen ukážu svůj jídelníček. 1. SNÍDANĚ: Ovesná kaše - 60g ovesných vloček, 20g proteinu, 150g jahod, lžíce medu SVAČINA: Mléko 200ml, oříšková tyčinka 35g, bílý řecký jogurt 140g OBĚD: Zelenina 250g, celozrný bulgur 60g, tofu s bazalkou 90g, pár arašídů VEČEŘE: rýže 15g, žlutá čočka 40g, tofu s bazalkou 90g, zelenina 200g, černé olivy 30g 2. ...

,Ana' ze mě udělala blázna, sobce a otroka

Naprostého blázna... . S aplikací kalorické tabulky si ,,hraju" kldině 4 hodiny v kuse, zadávám nejrůznější kombinace jídel ( které bych ani nejedla) gramáže a nejůznější verze... . Chodím pořád do obchodu...Koukat se na potraviny. Ano, třeba hodinu chodím po Albertu a jen se dívám na potraviny, které bych si neodvážila koupit. . Nevydržím dvě hodiny bez toho, aniž bych si nějakým způsobem neplánovala jídlo, cvičení, kolik čeho a co v jakou hodinu a plány různě nepoupravovala a nepřemýšlela, kde ještě by se dalo ubrat, ale abych zvládla fungovat...( včetně zapisování, tabulek a poznámek... . Klidně dvě hodiny projíždím menu restaurací, do kterých nejspíš v životě nepůjdu... Myšlenky na jídlo jsou tu 24 hodin denně. . Když byl doma ještě krejčovský metr, měřila jsem si všechny části těla kldině 10x denně a zrhuba 2x za noc... . Nesmím se podívat do zrcadla, jinak se mi dělá špatně ( vyloženě fyzicky i psychiky zle) . Když mi někdo nabídne jídlo, hned to ve mě vyvolá pocit, že mi...

Můj jídelníček - 1400 kcal, jak teď jím

Zase vám sem picnu ukázku toho, jak aktuálně jím. Jím teď 1400 kcal bez ohledu na to, jestli ještě přiberu, protože jsem zase jedla nějakých 1000 kcal, cvičila skoro dvě hodiny denně, další dvě prochodila a stejně jsem udržovala nebo lehce přibírala, byla jsem vyčerpaná a plačtivá, takže prostě musím opravut metabolismus a to z 1000 nebo 1200 kcal neudělám, tak zase postupně navyšuju, i když mi to rve srdce a mám hroznej strach :( Takže teď mám 1400 kcal a chtěla bych to ještě navýšit... tady to je :) SNÍDANĚ: Banán, 200g jahod, kiwi, hrst kešu, 140g bílý řecký jogurt SVAČINA: Mléko do kávy ( odtučněné) 150 ml a domácí arašídové mléko 100ml, kakao. OBĚD: Kuřecí prsa 150g, cuketa, rajčata, paprika, 5ml olivového oleje, chilli omáčka SVAČINA: 2 krajíce celozrnného chleba ( 80g), perla tip cca 15g, kuřecí prsní šunka 100g VEČEŘE: Zeleninová polévka ( z cukety, špenátu, celeru, brambor a brokolice), okurka, mrkev, cottage 200g