V dnešním článku rozeberu něco, co mě samotnou zaujalo a vrtá mi to hlavou. Všimla jsem si, že některé potraviny, se chovají, jako kdyby neměly kalorie. Chovají se jako zero potraviny, i když kalorie mají ) I když zdravé)
Na začátek chci ještě jenom říct, že to nemám nijak vědecky podložené ani dokázané, jsou to pouze mé vypozorované zkušenosti. Ale dodávám, že i když to popírá zákony fyziky o příjmu energie, tak se mi to skutečně mockrát, MOCKRÁT potvrdilo. A že jsem to i sólo testovala, a ne jednou. Není to jednorázový postřeh, zkoušela jsem to roky, a roky to tak fungovalo. Je samozřejmě na vás, zda tomu budete věřit, protože já samotná to nechápu. Proto budu ráda, když mi třeba napíšete váš názor, popř. vaši zkušenost nebo možné vysvětlení.
Ale i když jsem typ člověka, který sní navíc jeden rohlík, a přibere, jsou potraviny, ze kterých jsem nepřibrala nikdy, ani když jsem jich snědla nad příjem opravdu hoooodně. Nejenže se mi to už několik let potvrzuje, ale mockrát jsem to zkoušela, sníst prostě hodně kalorií navíc z těchto potravin, a skutečně jsem nepřibrala, naopak, třeba i hubla. Zkrátka, vypozorovala jsem, že jsou potraviny, které se chovají, jakoby kalorie neměly.¨
Teda... Kdybyste jedli jenom je, neumřeli by jste, tělo by si z nich vzalo, co potřebuje, ale zkrátka se neukládají do tuků Tak si pojďme říct, u kterých jsem to vypozorovala.
OŘÍŠKY A SEMÍNKA
Tohle mě popravdě zaráží nejvíc, protože ořechy a semínka jsou sice strašně zdravá potravina, plná vlákniny, a i bílkovin, ale také jsou hodně tučné a kalorické. 100g takových oříšků vás stojí přes 600 kcal. A když to takhle sníte každý den, jako já ( navíc nad příjem) nebo když sníte pixlu oříškovýho másla, která nemá 100g, ale třeba 350, takže přijmete vlastně 2100 kcal navíc, a k tomu opravdu strašně moc tuku ( a já tu pixlu sním vždycky na posezení) odpovídalo by tomu to, že přiberete. Ale ne. NIKDY jsem z oříšků nebo celého oříškového másla nepřibrala ani deko, a to ani v době, kdy jsem jinak přibrala ze všeho, naopak, když jsem se takhle cpala ořechama, tak jsem právě nepřibírala.
Takže oříšky a semínka se asi nepočítaj... Nevím
ALKOHOL
Tady to je trochu vědecky vysvětlitelné. Ale stejně. I alkohol je kalorický, navíc je to teoreticky cukr. Ale zase, i když jsem v alkoholu vypila třeba 2, i 3000 kcal, tak jsem nepřibrala. Naopak, právě když piju, tak pak sním všechno možný, i spoustu sladkostí, a nepřiberu z toho, když u toho piju, naopak se ráno budím s plochým břichem.
Tady se to dá trošku vysvětlit. Alkoholový cukr se používá jako zero sladidlo. Navíc, alkohol v těle se pak musí odbourat. Takže když pijete víc jak 10%tní alkohol ( proto třeba po piv přiberete, ale po vínu nebo trvdým ne) tak tělo vydá stejně nebo i víc energie na jeho samostatné odbourání, než kolik v něm přijmete. Taky alkohol trošku odvodňuje a mírně ( opravdu mírně) zrychluje metabolismus. To není návod k tomu, abyste začali chlastat, jen říkám, že z kalorií z alkoholu se také nepřibírá, pokud nepijete pivo nebo k tomu fakt nejíte extrémně moc.
MLÉKO
I u mléka jsem si toho všimla. Jsem mléčnej chlastoun a furt do sebe liju mlíko. teda, piju odtučněný nebo polotučný, nevím jak to je s tím plno...Ale z mlíka které má taky kalorie, i když málo, jsem taky nikdy nepřibrala, i když jsem navíc vyžahla celou krabici. Právě to teď dělám, když vím, že navíc piju mlíko a ani ho nezapočítávám, a teď jsem dokonce kilo shodila a 3 cm v pase a 2 na zadku a na stehnech ( nebylo to mým cílem, ale stalo se to)
MED
Med je rozhodně zdravá varianta slazení ale stále je to cukr, a obsahuje kalorie ( i když méně, než cukr) Ale medem jsem se teď taky cpala o sto šest a nepřibrala jsem. I dřív, med jsem sice počítala, ale rozhodně ne přesně, protože pochybuju, že ta obří lžíce, a pak ještě třeba lžička do čaje měla 5g, klidně to mohlo být ve finále za ten den i 50g :D Jak se znám. A taky se z něj nepřibírá.
Ono... zase je to přirozená potravina, ale i tak mě to zaráží, když je to vlastně cukr.
ZELENINA
Tady to zas tak nepochopitelné není, zelenina je velmi nízkokalorická, a je plná vody a vlákniny, takže když od kalorií ze zeleniny odečtete ještě tu vlákninu, a počítáte s vodou, těch kcal tam opravdu moc nezbude... Ale jo, tady mi asi dáte za pravdu, že po zelenině opravdu nepřiberete, a můžete jí jíst, kolik jen chcete.
Klidně mi sami napište svůj názor. Jak říkám, nemám to vědecky podložené, ale funguje to takhle. Aspoň mně ano. Proč? Jak? To nechápu :D Zdá se to nebýt reálně možné, a placebo efekt sice funguje, ale aby smetl 2000 kcal navíc pod koberec? Nevím...To už se mi fakt nezdá.
Faktem je, že některé potraviny se v těle zkrátka chovají jinak. Ono JE reálně rozdíl, když přijmete 500 kcal v tabulce mléčné čokolády, a když v rybě s bramborem a hromadou zeleniny. V případě čokolády přijmete zkrátka 500 kcal, z toho třeba 40 kcal padne na trávení, takže 460 kcal výsledně tělo přijme, v cukru a tuku.
Když to sníte v tom zdravém jídle, odečte se vláknina, bílkoviny mají největší termický efekt, takže na strávení tohoto jídla padne třeba 70 kcal, takže se zase něco odečte, pak taky kvalitní sacharidy a bílkoviny budou využity na dočerpání glykogenu, doplnění minerálů do kostí a orgánů a na spoustu dalších procesů, takže sice jste pořád přijali 500 kcal, ale výsledný příjem v těle bude úplně jiný...
Ovšem že by se něco úplně nulovalo? Nechápu to. Nicméně u mně to takhle funguje. A zatím to nikdy nezklamalo.
Komentáře
Okomentovat