Neexistuje špatná potravina, jen její množství. Říká jeden dost propagované a správné moudro. Jistě, máme zdravé a nezdravé potraviny, máme kaloričtější a méněkalorické potraviny, ale nejsou potraviny, které by byly vyloženě vražedné, pouze jejich množství.
Jistě, existují potraviny, které jsou špatné. Například Skitlesky. a jiné potraviny, které mají složení ze tří tisíc umělých surovin) To se asi shodneme na tom, že nejsou zdravé, ani když jich sníte málo, ale zase... když si dáte jednou za měsíc jedny skiltesky, a jinak jíte zdravě, tak se vám vůbec nic nestane, nepřiberete, neonemocníte a ani ty zuby vám to jednorázově nezkazí.
Máme spoustu potravin, které opravdu nejsou zdravé a obejdeme se bez nich, ale když si je dáte občas a v rozumném množství, to tělo se s tím popere a vůbec nic se vám nestane :)
Pojďme si tedy říct, jaké, přitom mnohdy i prospěšné potraviny jsou často démonizované, a proč to není pravda :)
SACHARIDY A TUKY
Začneme obecně. Byly doby, kdy byly tuky sprostým slovem. A to i ty zdravé. Říkalo se, že se z tuků tloustne, že škodí srdci, cholesterolu, játrům, a že je lepší se jim vyhýbat.
Jenže to není pravda. Přibírá se z nadbytku tuků, zvlášť z nadbytku nezdravých tuků. Ale stejně tak přiberete z nadbytku sacharidů, i bílkovin ( i když tam méně snadno, protože bílkoviny se do tuků moc neukládají, ale pokud budete dlouhodobě v kalorickém nadbytku z bílkovin, i tak přiberete. Pokud se prostě dostanete dlouhodobě do nadbytku, budete přibírat, ale nemůže za to žádná konkrétní živina nebo potravina, ale pouze nadbytek kalorií celkově)
Nejsou tuky jako tuky. Jistě, tuky z hranolek, chipsů, palmového oleje a ztužených tuků, i nadbytek másla a sádla ( nemluvíme tady o namazání, to neškodí, ale když toho jíte fakt hodně) to škodí, zvlášťě pokud to jíte často.
Ale tuky jako žloutky, avokádo, olivy, kvalitní oleje, ořechy a semínka, losos, hovězí atd. ty potřebujeme. Potřebujeme je pro činnost hormonů, pro vstřebávání minerálů a vitamínů, pro funkci štítné žlázy a celkově pro optimální fungování.
Tučné potraviny nejsou jedovaté a neukládají se hned do tuků. To až v případě, že jste v tom nadbytku.
Ani sacharidy nejsou zlo, jak se v dnešní době říká. Zase záleží na tom, jaké sacharidy. Jistěže sacharidy z dortů, sušenek a bonbonů nejsou ideální. Ale ovoce, kvalitní pečivo, přílohy atd. ty potřebujeme a není na nich vůbec nic špatnýho, právě naopak. Tyto potraviny jsou navíc velkým zdrojem vitamínů a minerálů, a tím, že je ze stravy vynecháte, se o ně připravíte. Sacharidy potřebujeme pro mozek, pro energii, pro sílu. Netloustne se po nich, pokud z nich nejste v nadbytku.
Ano, vážou na sebe vodu. Takže když jich jeden den sníte více, než obvykle, můžete mít na váze trochu víc, ale nepřibrali jste, je to zadržená voda a glykogen ve svalech :)
Ale sacharidy i tuky potřebujeme. Podle některých článků mám snad pocit, že jejich autoři si myslí, že bychom se snad měli živit jen bílkovinami... A to je nesmysl. jasně, bílkoviny jsou strašně důležité, pro hubnutí, přibírání, pro zdraví i pro cvičící. Ale nemůžete být živi jen z nich. navíc by to ani nebylo zdravý, protože si vemte, kdybyste měli sníst nějaký zdravý příjem jen v bílkovinách. Abyste například v bílkovinách snědli dejme tomu 1600 kcal, museli by jste jich denně přijmout 400g denně, což už by pro drtivou většinu lidí bylo špatně. Sacharidy i tuky potřebujeme.
ŽÁDNÁ PŘIROZENÁ POTRAVINA NENÍ ŠPATNÁ
Z toho vyplývá i to, že žádná potravina nebo skupina potravin, která není průmyslově zpracovaná, nemůže být úplně špatná a škodlivá :) Ať si články a někteří vaši youtubeři říkají cokoli. Prostě to, co se celá staletí normálně jí, není špatné.
Vlastně díky tomu, že budete jíst převážně přirozené, průmyslově nezpracované potraviny, můžete žít zdravě, a přitom si nepočítat žádné kalorie a přehnaně to řešit :) Prostě věci jako ovoce, zelenina, maso, rýže, luštěniny, brambory, pohanka, jogurty a tvarohy, vločky, oleje a oříšky, pečivo, mléko, sója atd. nejsou špatné. Pokud na to nemáte alergii či intoleranci, samozřejmě.
Tyto potraviny se neskládají z ničeho, co by mohlo být pro tělo jedovaté a existovat může jen špatné množství.
ZPRACOVANÉ POTRAVINY V MALÉM MNOŽSTVÍ NEUBLÍŽÍ
Samozřejmě, že kobliha, bílá čokoláda, burger z mekáče, dort z cukrárny nebo tyčinka Mars nejsou zdravé a prospěšné potraviny, bez kterých bychom se neobešli. Ale to, že si je dáte jednou za čas, vám opravdu neublíží.
To tělo se s tím vyrovná. To, že přijmete prázdné kalorie nezařídí, že přiberete, dokud nebudete v nadbytku. Můžete se dokonce život jen tímhle a hubnout, pokud budete v deficitu, ale zdravé to nebude... Ale pokud všechny živiny a vitamíny přijmete ze své stravy, a pak si dáte tohle, tak se nic nestane. Tělo si s tím poradí. Cukr využije na energii při pohybu, i když to není ideální forma sacharidů, tuky se neuloží, pokud nebudete v nadbytku a případná éčka a umělotiny, s těmi si poradí játra a ledviny. Pokud si tyhle věci dáváte občas a v rozumném množství, pak to neškodí. Jasně, neprospívá Ale ani neuškodí.
MLÉČNÉ VÝROBKY
Mléko a mléčné výrobky jsou dnes hodně démonizovaná potravina. A já popravdě vůbec nechápu proč. Asi proto, že hodně lidí trpí alergií či intolerancí. No a pro ty to logicky dobré není, ti by to jíst samozřejmě neměli.
Al existuje i alergie na jahody. A byli by jste schopní tvrdit, že jahody jsou nezdravé nebo dokonce jedovaté? Alergie na ořechy, ty dokonce zabíjejí, když se jich člověk s alergií třeba jen dotkne. A taky jsem si nevšimla, že by se o oříškách říkalo, že jsou jedovaté a umřete na ně, pokud tu alergii nemáte...
Mléko je velice zdravé. I když dnes už není z daleka jako dřív, tak je stále prospěšné. Stejně tak mléčné výrobky, jsou plné vápníků a bílkovin, někdy i fosforu atd. A nezahleňuje. Ani na noc. Pokud vás mléko výrazně zahleňuje, pravděpodobně nějakou intoleranci máte...
A tady je otázka, jaké? Setkáme se s názorem, že ty tučné jsou špatné, protože obsahují moc těch špatných tuků, a na druhé straně s názorem, že ty light jsou plné škrobu. Ani jedno není pravda.
Schválně si vezměte light bílý jogurt nebo tvaroh. Kolik má sacharidů? Obvykle 3-4,5.g na 100g. Což má i mléko - mimochodem i odtučněné, i polo, i plnotučné - to je LAKTOZA. Pouze laktoza. Kdyby v nich byl přidaný škrob, pak by byl počet sacharidů vyšší :) V bílých jogurtech žádný přidaný cukr ani škrob není :)
Naopak ty tučné... Jistě, obsahují tuky. Ale když si dáte kelímek i vysoce tučného jogurtu, nepřijmete z toho těch tuků tolik, aby to mohlo být škodlivé. Takže ani jedno není špatně, záleží na vaší preferenci :)
Nicméně pravdou je, že nejvhodnější jsou ty střednětučné, tedy s obsahem tuku 3-3,5% tuku. Ale pokud si vezmete jiný, opravdu se nic nestane
PEČIVO
Co je vlastně pečivo... Pečivo se standartně skládá z mouky a vody. A mouka fakt není jedovatá. Moukou se lidé živili už od pradávna, co někdo poprvé rozbil klásek s obilím. Jasně, existují mouky bohatší na minerály a mouky méně bohaté na minerály, ale ani bílá pšeničná mouka sama o sobě není zdraví škodlivá. A pokud volíte pečivo žitné, žitno pšeničné nebo celozrnné, pak opravdu nemůžete udělat nic špatně. Toto pečivo je lepší v tom, že má více vitamínů a minerálů a více vlákniny. Ale pokud máte v jídelníčku těchto věcí dost, pak vás ani bílé pečivo nezabije :)
SÓJA
I na sóju se najde názor, že je nebezpečná, že může člověka otrávit, a že je nevhodná pro chlapy kvůli hormonům. Tady platí zase to, co všude. Pokud nemáte alergii, neuškodí vám to.
A že pak u mužů vyvolává tvorbu ženských hormonů a tlumí tvorbu testosteronu? :D To může být pravda, pokud se někdo cpe sójou 2x denně. Jasně, když má někdo k snídani sojový jogurt, do kafe si dá sojové mléko, na oběd tofu a k večeři sojové kostky a udělá to takhle víckrát, už to na hormony vliv mít může.
Ale aby takhle ovlivnilo hormony běžné, zdravé množství soji, to nejde. Tady opět platí to, co všude. Jde o množství. I ten kdo, nemá alergii na laktozu, může mít s laktozou problém, pokud sní denně 2 tvarohy, tři jogurty, hrnek mlíka a tunu sýra...
OVOCE
žijeme v době, kdy se lidé bojí ovoce, protože je v něm jednoduchý cukr. Ale z pravidla jsou to lidé, kteří si půlí a váží jablko, a kteří se bojí banánu, protože je v něm hodně cukru, a pak si jen tak zobnou dvou sušenek, které mají více kalorií i cukru, než samotný banán, a ještě tuk a nemají vlákninu nebo si dají sladké pití a v podstatě ,,vypijou" tři banány :D
Ano, v ovoci je fruktóza. Je to jednoduchý cukr. Ovoce obsahuje sacharidy. Ale stejně tak obsahuje hodně vlákniny, takže když má nějaké ovoce na porci ( příklad) 20g sacharidů a z toho 3 g vlákniny, má vlastně 17g sacharidů. Také je plné vitamínů a je to přirozená potravina, která se v těle přeci jen chová trošku jinak, než třeba snikerska...
Navíc ovoce fakt nemá moc kalorií. I průměrný banán, který má 100kcal je na tom pořád lépe, než třeba ty dvě sušenky nebo nějaká vaše cool proteinovka :) Lidi, fakt se nebojte ovoce. Naopak, když běžné sladkosti, které jíte, nahradíte ovocem, uděláte dobře. Je zbytečný se bát ovoce, a ty dva kusy denně si klidně dopřejte
Našlo by se toho mnohem víc, ale to by se dalo psát do nekonečna... NEBOJTE SE JÍDLA! BOJTE SE MAXIMÁLNĚ CELKOVĚ HODNĚ ŠPATNÉHO ŽIVOTNÍHO STYLU, ALE NEDĚLEJTE Z JÍDLA STRAŠÁK!
Komentáře
Okomentovat