V dnešním článku probereme některé mýty, které stále kolují ohledně jídla a potravin. Vysvětlíme si, jak vlastně vznikly, proč se tradovalo to, co si dodnes někteří lidé myslí, a proč to není pravda. Spousta z nás stále věří spoustě hloupostí, kvůli kterým se pak kolem jídla zbytečně stresují. A i já sama jsem, i navzdory tomu, že jsem věděla, že je to nesmysl, jsem se pak těchhle věcí bála, dokud jsem si sama několikrát nevyzkoušela, jak to doopravdy je.
Pokud vynechám něco důležitého, a vás to napadne nebo budete chtít něco doplnit, prosím do toho :)
PŘIBEREME, KDYŽ BUDEME JÍST POZDĚ VEČER
Pokud náš celkový denní příjem nebude v nadbytku, pak je úplně jedno, kdy jídlo sníme. Samozřejmě kvůli trávení a energii je lepší jíst v průběhu celého dne a vyloženě se necpat těsně před spaním, aby to nenarušovalo spánek. Ale to, že se nesmí jíst po 17 nebo 18:00 hodině je nesmysl. Na přibrání to nemá vliv. Pokud nepřekročíte váš udržovací příjem, pak prostě nepřiberete, ani kdybyste všechno snědli v 8 večer :)
Navíc je to nesmysl, vemte si, že někdo chodí spát v 11 večer a měl by naposled jíst v 17:00? A pak být ještě před spaním 6 hodin bez jídla? To pro většinu lidí stejně není ideální.
Jak tahle pověra vznikla? Mohlo to částečně vzejít i z toho, že když se člověk jeden večer hodně nafurtoval, měl ještě ráno to jídlo v sobě, měl ho v obsahu střev, případně natáhl nějakou vodu, atd. A to mohlo vézt k tomu, že váha ukázala více, než když například nevečeřeli, ale nebyl to rozdíl v tuku, ale v obsahu střev.
Další věcí je, že hodně lidí večer ještě uzobává. Takže kromě večeře sní ještě talíř dalších dobrot, a proto přiberou. Ale není to proto, že by je jedli na noc. Kdyby je snědli po obědě, přiberou úplně stejně. Není to o tom čase, ale o množství.
Pak se také říká, že když už jdeme jen spát, tak už přece jíst nepotřebujeme. Jenže právě ve spánku naše tělo regeneruje, takže zvlášť pokud hodně sportujeme, rozhodně by jsme večeře neměli odbývat. Nemluvě právě o tom, když někdo chodí spát pozdě. Člověk se úplně klidně může a též by i měl najíst ty 2-3 h před spaním. Pokud to bude 3 a půl tak je to samozřejmě úplně jedno, na minutách nezáleží. Ale rozhodně neplatí, že můžete v 16:59 sníst obří tučné jídlo,a nic nepřiberete, ale když sníte v 17:01 plátek chleba, že se hned uloží do tuku... Vždycky záleží jen na celkovém denním příjmu.Nicméně ano, někdo, kdo celý den sedí v kanceláři, pak si jede sednout domů a večer tráví u televize, ten potřebuje večer kalorií méně, než někdo, kdo se právě vrátil z odpoledního tréningu, kdo má náročnou práci nebo se ještě večer jde na hodinu projít nebo až do večera lítá kolem domácnosti. To je ale logické.
PO SACHARIDECH PŘIBEREME
Sacharid je makroživina stejně jako tuk nebo bílkovina. Kalorie ze sacharidů jsou téměř stejné, jako všechny ostatní (konkrétně třeba bílkoviny mají o něco vyšší termický efekt - na jejich strávení tělo potřebuje víc energie, než na sacharidy) ale nejsou žádnou speciální látkou, po které by se zázračně přibíralo. Pokud budete v kalorickém deficitu a budete jíst jenom sacharidy, budete hubnout. Ne zdravě, pravděpodobně svaly, ale budete hubnout. Stejně tak pokud nebudete jíst sacharidy, ale budete dlouhodobě ve velkém nadbytku, i bez nich budete přibírat.
Kde se tahle blbost vzala? To je jednoduché. Sacharidy na sebe vážou vodu. To znamená, pokud budete mít jeden den hodně sacharidů, tak prostě můžete natáhnout vodu. Taky se vám svaly naplní glykogenem. A to také něco váží. Naopak když nějakou dobu nebudete jíst sacharidy, tak částečně odvodníte. Úbytek na váze však není z tuku, ale ze zadržené vody :)
Také je ale snadnější se díky sacharidům dostat do kalorického nadbytku, a proto přibrat, protože potraviny bohaté na sacharidy obvykle dobře chutnají, a tolik nás nezasytí, zvlášť, pokud je jíme samotné ( Rýže s masem a zeleninou nás zasytí, ale zkuste si dát jenom rýži na sladko s medem)
Takže kvůli tomu se můžeme dostat do nadbytku, ale opět nejsou na vině sacharidy, ale množství.
MOC BÍLKOVIN ŠKODÍ LEDVINÁM A ZPŮSOBUJE RAKOVINU
I tohle už je naštěstí vyvrácené. Faktem je, že někdo, kdo je nějak nemocný, má například nemocné ledviny, játra nebo jiné zdravotní omezení, si to hlídat musí! Ale to je jako by někdo řekl, že ořechy jsou jedovaté jen proto, že existují lidé s alergií na ořechy.
Pokud je člověk zdravý, pak mu ani více bílkovin neuškodí. Konkrétně sportovci, kteří potřebují živit svaly, mohou jíst až 3g bílkovin na kilo, a nic se jim z toho nestane. Pravdou však je, že člověk, který do teď bílkoviny téměř nejedl, by neměl skočit na 3g na kilo, už jen proto, že to pro jeho tělo bude obrovský šok a může mu to udělat zle. Musí si zvykat postupně.
Člověk ale nepotřebuje 3g bílkovin na kilo váhy ( pokud nejste stokilový kulturista), na záchovu svalové hmoty stačí 0.8g na kilo vaší váhy. Ale také záleží na tom, jak moc sportujete a kolik svalů máte. Posilující nebo cvičící člověk má nároky na bílkoviny vyšší, než někdo, kdo nesportuje vůbec nebo chodí jenom běhat. Ale rozhodně se nemusíte bát bílkovin ani proteinového prášku. To je prostě jen bílkovina. Ta samá, která je v libových kuřecích prsou, vaječných bílcích, v rybách... Jen je to koncentrované do prášku, který je skvělý jako přídavek do kaše, do jogurtu, pudinku nebo do pečení :3
SÓJA JE PRO STŘEDOEVROPANY JEDOVATÁ.
Není :) Jsou lidé, kteří mají se sójou problém nebo jsou na ní dokonce alergičtí, to je pravda. Ale lidé mohou být alergičtí i na jahody, ořechy, mléko nebo lepek. A také to neznamená, že by tyhle věci byly škodlivé. Jsou škodlivé pro lidi, kteří mají intolerance nebo nesnášenlivost. Ale ne pro všechny. Někdo sóju opravdu dobře trávit nebude, ale spousta lidí zase ano. Jistě, neměli bychom se sójou cpát 3x denně a pořád, ale to ničím!
JSOU POTRAVINY, PO KTERÝCH SE TLOUSTE A POTRAVINY, PO KTERÝCH SE HUBNE
Ne. Zase jde jen o celkový denní příjem. Když budete jíst jenom čokoládu a budete v deficitu, budete hubnout. Zase špatně a nezdravě, ale ano. Stejně tak nám pomeranče, skořice ani nic jiného zázračně nezrychlí metabolismus.
Ale když jíte hodně zdravě, tak se pravděpodobně nedostanete tak rychle do nadbytku. Protože na zdravé, nezpracované a přirozené potraviny tělo využije víc energie na jejich strávení, spíš jich nesníte tolik, protože jsou sytější a tělo je lépe využije při všech aktivitách. Takže ve finále přijmete méně.
Naopak když se živíte blbostma, snadněji se dostanete do nadbytku. Protože toho sníte víc, má to na menší objem více kalorií a ještě tělo nevydá tolik energie na zpracování.
Ale když vám někdo řekl, že zhubl potom co vyřadil sladké, smažené nebo pečivo, tak nezhubl proto, že by vyřadil tyhle potraviny, ale protože se díky jejich vyřazení dostal do deficitu. Naopak když přiberete po čokoládě, tak je to proto, že jste ( když sníte celou tabulku) příjímali 500 kcal navíc, ne po čokoládě. kdyby ty kalorie navíc byly ze zdravého jídla ( kterého by ale muselo být mnohem víc) tak přiberete taky.
Takže tohle v té jednoduché frázi ,,po tom se přibírá a po tomhle hubne" pravda není. Ale faktem zůstává, že tělo na různé potraviny a ,,různé kalorie" reaguje trošičku jinak.
Komentáře
Okomentovat