V dnešním článku vám řeknu, jaké jsou tak normální běžné porce. Hodně lidí během PPP úplně ztratí přehled o tom, co je normální porce, a jak má vypadat. Buď se jim všechno zdá, jako nadměrně velká nálož, nebo nemají záklopků, a snědí všechno, na co přijdou a neumí si naložit normální porci jídla, protože prostě neví, jak to má vypadat. nedokáží to odhadnout. buď se bojí, že si dají moc, takže si raději naloží o polovinu méně, než by měli, nebo si naopak dají v dobré víře moc, což nemusí vadit, pokud se zrovna léčí a jídla potřebují prostě více... Ale pro buducí život i pro psychickou pohodu je pak dobré přejít ( až se dostanou z podvýživyú umět jíst normální porce a vědět, kolik by tak měli optimálně jíst.
Porce se samozřejmě liší člověk od člověka, někdo, kdo několikrát týdně sportuje, rozhodně potřebuej více jídla než někdo, kdo celý den skutečně jen prosedí a proleží... Takže tento článek neberte jako něco, co musíte jíst, a co je jediné psrávné. Samozřejmě každý jí jinak a má rád jiné složení jídla, a někdo si dá raději obří nálož masa, a méně přílohy, protože mu tolik nechutná, někdo má naopak radši tu pořádnou porci rýže... Toto jsou čistě orienační hodnoty, kterými se můžete insipovat v době, kdy fakt vůbec netušíte, kolik by jste si vlastně čeho měli dát, a co je tak nějak normální, a kolik je cca potřeba i z hlediska potřeby živin ( potřebujeme bílkoviny, sacharidy i tuky ve správném množství) proto to není ta jediná správná cesta a neznamená to, že PŘESNĚ TOLIK si tohoa toho musíte dávat... také tato doporučení neplatí pro někoho, kdo přibírá z podváhy, ale spíše potom na udržování. :) A jsou to čistě průměrné, orientační údaje :) Já osobně to také nemám přesně tak, někdy si dám raději více toho a méně toho, jindy naopak, někdy mám větší snídani, někdy večeři, někdy jednu svačinu, někdy tři... takže to berte jako čisté orientační soporučení toho, čím nic vyloženě nezkazíte, ale nemusí to být zrovna TO doporučení pro vás. ( M - muži, Ž - ženy)
Ovesné vločky: M - 80-120g, Ž - 50-80g
Rýže: M - 100g, Ž - 50-80g
Brambory: M - 250-300g, Ž - 200-250g
Těstoviny/nudle: M - 80-100g, Ž - 50-80g
čočka: M - 100g, Ž - 50-80g
bramborové knedlíky - M - 4-6ks, Ž - 3-4ks
Houskové knedlíky: M - 3-6ks, Ž - 3-4 ks
Pečivo: M - 70-140g, Ž - 60-100g
knackebroty nebo rýžové chlebíčky: M - 3-6ks, Ž - 2-4ks
Kuřecí maso: M - 150-250g, Ž - 150-200g
Ryba: M - 200-250g, Ž - 150-200g ( u těch ryb, které mají více vody a třeba jen 67 kcal - treska i 300g)
Hovězí/vepřové maso: M - 150-200g, Ž - 120-150g
Tofu: M - 100-200g, Ž - 100-180g
Sója: M - 60-100g, Ž- 50-80g
šmakoun: 100-200g
Vejce - 1-2ks když k něčemu, 2-4ks když samotné nebo se zeleninou.
Tvaroh - 150-250g
Jogurt - 150-200g
Mléko - 150-250ml
podmáslí - 200-500ml ( když je třeba k svačině)
šunka - 50-150g
sýr ( podle toho, jaký, ale třeba plátkový k pečivu) 2-3 plátky, cottage 150-200g, lučina 60g, žervé 80g ( tady hrozně moc záleží k čemu to máte.)
Ovoce: 1-3 ks/ den
Zelenina: neomezeně, ale stačí 300g/den ( ale tady je to opravdu na vás, jak chcete a jak to máte rádi, je to zelenina :)
Ořechy a semínka: ( tady se zase nemusíte moc omezovat, ono se z toho fakt nepřibírá, ani když jich sníte strašně moc a jsou zdravé, ale aby vám nebylo blbě) 30-50g ( víc vám nic neudělá, ale když jste jako já a sežerete vždycky 350g, tak vám může být fakt zle :D)
Hořčice- 20-30g
Kečup - 20g
majonéza - 20g
Olej pod jídlo nebo do salátu ( na restování nebo na pečenou zeleninu) 5-10g
Máslo - 5g
marleláda - 10g
med - 10-30g
nutela - 15g
Čokoláda - 30-50g ( čokoláda se většinou nejí každý den, a když už mlsáte, tak ať jí aspoň cítíte XD
Bonbony - 30-50g
sušenky - 20-50g
Polévky - 200-350ml
Komentáře
Okomentovat