Pohanku jsem si naprosto zamilovala :3 Je strašně zdravá a dříve enchyběla v žádné kuchyni, dnes už je dost opomíjená, přitom je to škoda, protože je levná, zdravá a neskutečně dobrá a dá se s ní vyhrát :3 Proto vám sem dám 3 recepty s pohankou, které jsem zyzkoušela a nemůžu si je vynachválit :3 Pohanku jde dělat na slano i na sladko, jde z ní dělat kaše nebo jí můžete používat jako přílohu a je to příjemná změna oproti rýži a bramborám.
Pohanka v suchém stavu má cca 350 kalorií na 100g, takže v podstatě stejná hodnota jako rýže a některé těstoviny, ale hodně nabyde, takže jí uvaříte hodně. Já osobně si dávám 50-65 g pohanky, podle zbytku jídelníčku, což je tak optimální porce pro ženu, pro muže pak 80-100g
1. POHANKOVÁ ,,KAŠE" skakaem a skořicí
Pokud nemáte vyloženě pohanku lámanku, kaši z ní neuvaříte, ale můžete si jí udělat na sladko, třeba ke snídani. Tato ,,kaše" se navíc hodí teď v době Vánoc, protože díky kakau a skořici voní po vánocích
POTŘEBUJEME:
50-65g pohanky
200ml mléka ( já jí vařila z ovesného, ale můžete použít i normální.
5g kaaa
skořice
( perníkové koření)
lžíce medu nebo sladidlo
15g proteinu ( ať máme bílkoviny)
hrst vlašských ořechů na ozdobu ( ať máme zdravé tuky)
POSTUP:
Pohanku uvaříte v hrnci půl napůl s vodou a mlékem ( jakýmkoli, obyčejným nic nezakzíte, ale já jí dělala s ovesným vanilkovým z DMka a bylo to skvělé)
Až začne pukat, přimícháte do ní protein, med nebo sladidlo, kakao a skořici, pro větší chuť Vánoc můžete přidat i trošku perníkového koření.
Až bude hotová ozdobíte vlašskými ořechy, nechte trochu vychladnout a můžete podávat.
2. KUŘECÍ NA MRKVI S POHANKOU
Pohanku jde krásně používat jako přílohu i do dietního jídla, když jste například nemocní a potřebujete něco lehce stravitelného. Chuť pohanky je sama o sobě výrazná, takže jí nemusíte vůbec solit, a když máte pro někoho ,,jídlo bez chuti" jako je suché kuře na mrkvi, dodá jídlu výraznější chuť.
POTŘEBUJEME:
200g kuřecích prsou
250g mrkve
50-65g pohanky
( špetku soli, kdo solí)
pepř, tymián, bazalku, petržel.
POSTUP:
Pohanku uvaříme jen tak v hrnci ve vodě.
Kuřecí prsa nakořeníme a dáme i s mrkví vařit na páře do papiňáku.
Pak už stačí jen dát pohanku do mističky a na ní dát kuře s mrkví.
3. VEGANSKÁ POHANKOVÁ PÁNEV
Pro fanoušky rostliné stravy pohanka určitě není novinou, nebo by alespoň neměla být. Jde jí ale připravit i v bezmasém jídle.
POTŘEBUJEME:
50-65G pohanky
180g tofu s bazalkou ( nejlevněji vyjde v Lidlu)
červená paprika
cibule
lžíce horřice
špetka, chilli, pepře, ( soli), oregáno.
Pohanku dáme zase vařit ve vodě do hrnce. Vody se nebojte, dávejte jí víc.
Tofu, cibuli a papriku nakrájíme a restujeme na pánvi, přidáme lžíci hořčice ( já to dělám na sucho, ale můžete na kapce oleje) Pak okořeníme. Až paprika, cibule i tofu zezlátnou, přihodíme k pánvi pohanku a společně promícháme.
Poté podáváme :)
Komentáře
Okomentovat