Dneska vám prozradím zdravější a méně kalorické alternativy některých jídel a přísad do vaření. V anorexii člověk nepotřebuje řešit to, aby měly jeho přísady co nejméně kcal, ale můj blog čou i lidé, kteří se jen zajímají o jídlo a recepty a hlavně ani člověk léčící se z anorexie nebude na té nehorázné výkrmně do konce života...
Může to znít jako pitomost, chtít při léčení se z PPP si vybírat méně kalorické varianty, ale faktem je, že mě právě tyhlety zdravé a nízkokalorické a dietní dezerty, omáčky a celkově jídla naučila jíst něco jiného, než zeleninu, ovoce a bílý jogurt. A může to pomoct více lidem. Protože pro člověka léčícího se z anorexie je nemyslitelné zajít si na zákusek, ale třeba si zvládne dát doma upečený tvarohový dort bez cukru... Nedá si sice hranolky, ale dá si zeleninové hranolky, ve kterých už ale je lžička oleje... nedá si majonézovou zálivku na salát, ale udělá si jí z jogurtu nebo z tofu... A už jen tím nějakým způsobem rozšiřuje jídelníček a učí se jíst normální jídlo :) Proto tento článek dělám .)
Taky chci říct, že bílá mouka, cukr, učnější maso, omáčka se smetanou nebo kečup není nic, co by vám ublížilo, pokud to enjíte každý den, ale dáte si to občas a v rámci jinak zdravého jídelníčku a není na tom nic špatnýho ani hned nepřiberete 5 kilo, ale pokud máte rádi nejrůzěnjší dortíky, pečivo, krémy, rádi pečete, omáčky, přílohy, dezertíky atd. je fajn si je moc dopřát a přitom se denně necpat něčím z výše uvedeného...
1. MOUKU NAHRAĎTE OVESNÝMI VLOČKAMI, CELOZRNNOU MOUKOU NEBO ČÁSTEČNĚ PROTEINEM.
Jestli rádi pečete, vřele doporučuji péct z ovesných vloček, upečete z nich všechno, jsou zdravé, mají velké množství vlákniny a chovají se v podstatě stejně jako normální mouka. Vločky stačí rozmixovat v mixéru.
Bílou mouku můžete nahradit žitnou celozrnnou. někdo by mohl argumentovat tím, žecelozrnná mouka se peče jinak, nom asi to tak bude, ale já si toho nějak nepovšimla :D Normálně i dorty teďka pečuz tmavé žitné chlebové, dělala jsem z ní i lívance a palačinky a nepoznala jsem rodzíl oproti hladké.
Část mouky v receptu jde taklé nahradit proteinem. Vlastně bílkovinou. Takže když je v originál receptu 100g mouky, můžete dát 70 nebo 60g mouky a zbytek protein. A upeče se to také, a hned to máte zdravější a ještě obohacené o bílkoviny.
2. MLÉKO JDE NAHRADIT VODOU NEBO ROSTLINNÝM MLÉKEM.
V pečení není chuťový rozdíl, jestli jste dali mléko nebo vodu cítit, takže pokud chcete, můžete mléko vynechat. Nebo použít například odtučněné nebo nějaké rostlinné. Ta rostlinná se navíc dělají v různých příchutích. Takže když pečete něco kokodového, můžete použít kokosové. Jinak sojová a mandlová mléka existují vanilková, čokoládová, banánová, dokonce jsem viděla už i ovocné... Nebo kokosovokakaové... Prostě je toho spousta :)
3. CUKR JDE NAHRADIT UMĚLÝM SLADIDLEM, OVOCEM NEBO OCHUCENÝM PROTEINEM..
Asi jediné, co je polde mě opravdu potřeba nahrazovat, je klasický bílý cukr. Samozřejmě ho jde úplně nejpřírodněji nahradit medem, med je sice také cukr, ale rozhodně je mnohem zdravější, navíc sladí více,takže ho stačí míň, než by jste museli dát cukru :) Ale pokud se cchete kaloriím úplně vyhnout, použitje umělá sladidla. Sacharin, sukralozu, Candyss, Stevii...Je to jedno. Pokud nepřekračujete denní povolenou dávku sladidla a po čase sladidla obměňujete a nepoužíváte např 4 roky to samé každý den, pak vám zdraví nijak nepočkodí.
Další variantou je použít místo cukru ochucený protein. zase tím přidáte do pečení bílkovinu a ještě třeba i příchuť. protože existuje opravdu asi milion příchutí proteinů, od klasicky vanilkového, přes ovocné, a ž po bílou čokoládu nebo příchutě jako mandle a karamel a Arašídy a latte machiato...
Dál, jak můžete jednoduše osladit buchtu nebo dort bez cukru, je za použití ovoce. například půlky banánu, který dáte do těsta. Ke slazení můžete použít třeba i jablečné pyré, a ne to doslazované z obchodu, úplně stačí doma uvařit a rozmixovat jabka :)
4. MAJONÉZU JDE NAHRADIT JOGURTEM.
Pokud si do salátů nebo k pečeným bramborám nebo ke grilovanému masu rádi dáváte nějaký dressing, můžete si ho místo ze spousty majonézy nebo zakysané smetany udělat dressing z jogurtu, hořčice, kapky chilli a koření.
A je jasné, že pokud jste fandové smetanových dressingů, tak vás odtučněný jogurt neosloví. Protože v té chuti rozdíl je. Ale i vy si můžete pomoct. Existuje řecký jogurt s 5% tuku. A v tom už rozdíl například oproti 12% zakysané smetaně nepoznáte :) Přitom ten řecký jogurt má 95 kcal na 100% a spoustu bílkovin oproti 12% smetaně, která má 136 kcal a 3g bílkovin...
5. DO OMÁČEK SE DÁ MÍSTO SMETANY PŘIDAT MLÉKO NEBO 7% ROTSLINNÁ SMETANA.
Pokud rádi děláte svíčkovou nebo jiné takovéto české omáčky, místo kelímku smetany můžete použít normální mléko nebo rostlinnou 7% smetanu. Ty zbožňuje můj přítel, já je teda nesnáším :D Ale furt vyjdou líp, než kelímek té žluté :)
To samé například s bramborovou kaší, kam pokud přidáváte ejště máslo, je už smetana opravdu moc a stačí dát mléko.
6. MÍSTO ZAHUŠŤOVÁNÍ MOUKOU SE DÁ DÁT VÍC ZELENINY NEBO LŽIČKA ŠKROBU.
Pokud jste zvyklí zahušťovat omáčky moukou, je to zbytečné. Například když do huláše dáte ještě víc cibule a trochu papriky, nemusíte ho zahušťovat. Pokud ale přece jen chcete pořádně omáčkovitou omáčku, přidejte lžičku škrobu.
7. DÝNĚ CHUTNÁ JAKO BRAMBOROVÁ KAŠE.
To jsem zjistila až letos :D že vařená dýně chutná stejně jako batáty, což jsou vlastně brambory. Takže pokud chcete jíst zdravěji, ale na menu je tučné vepřové na slanině, místo klasické bramborové kaše rozmixujte vařenou dýni na dýňové pyré. Věřte, že rozdíl je fakt jenom v barvě XD Chutná to jako bramborová kaše.
8. ŠLEHAČKA Z TOFU NEBO BÍLKŮ
I šlehačka se dá dost dobře nahradit, a to třeba rozmixovaným bílým tofu se sladidlem a vodou nebo třeba kakaem, pokud chcete čokoládovou nebo taky můžete vyšlehat pěnu z bílků, ale to je třeba hned sníst, jinak vám šlehačka opadne :D
9. TOFU DO KRÉMOVÝCH POLÍVEK
Tofu je celkově super potravina. Pro někoho to možná zní jako nějaký trendový výmysl, ale ne, tofu je prostě jen výrobek ze sóji, náhražka masa a je dostupné a dost levné. Seženete ho v každém obchodě i za dvacku. když do jakékoli polívky rozmixujete bílé tofu, bude nádherně rkémová a bude chutnat jako smetanová. Pokud jste například alergičí na sóju, mohou vám pomoct vaječné bílky. Není to sice ono, ale použít lze.
10. CO MÍSTO ČEHO
A dál? Jak jinak můžete nahradit nezdravé potraviny? Nebo spíš jak je vhodně vyměnit,
- kuřecí prsní šunka místo slaniny
- cottage místo taveňáku
- bílý jogurt o ovocem, kakaem nebo hrstí oříšků místo ochuceného
- tvaroh, riccota, řecký jogurt nebo lučina místo mascarpone
- chilli nebo svařená rajčata místo kečupu
- neslazený kompot a ovoce z něj nebo rozpuštěné mražené ovoce místo marmelády
- Polenta místo knedlíků
- margarín místo oleje ( když toho chcete dát víc)
- hořká čokoláda místo mléčné
- avokádo ( na mazání) místo másla
Komentáře
Okomentovat