Přeskočit na hlavní obsah

Jak se zbavit strachu ze sacharidů

Popravdě, strach se zacharidů mám také. Velký. Větší, než z tuků... Ano, dělá mi menší problém sníst něco tušnějšího( Nemyslím tučný tvaroh, ale třeba avokádo, olivy nebo oříšky) než pořádnou porci přílohy nebo větší kus pečiva, sladkost... I z ovoce mívám ještě stále výčitky ( I když už je to lepší,a rozhodně nic nepůlím a jahody atd. nevážím)

A je to škoda. A hlavně úplně zbytečné. Dyť na bramborách, rýži, ovoci, pečivu a občasné sladkosti není nic tak strašného. Jasně, nepotřebujeme bílé pečivo. Nepotřebujeme sladké, ( Ale dát si jednou za týden čokoládu, zmrzlinu nebo muffin s karamelem nevadí) a nemusíme se cpát obrovskými porcemi těstovin. Obejdeme se bez toho, nějak. Ale mít ze sacharidů, celkově z nějaké živiny strach, je samo o sobě špatně.

Začala jsem ,,blbnout" v době low carb stravování a keto diet. Dočetla jsem se, že kdo sní rohlík, tomu upadne ruka, kdo sní trochu víc ovoce, upadne prst, kdo sní přílohu, tomu noh,a a kdo nějakou sladkost, tomu dokonce hlava ( S nadsázkou samozřejmě) Takže právě pečivo a přílohy bylo první, co jsem vynechala. Přitom miluju celozrnné pečivo, žitný chléb, ovesné vločky, brambory, čočku i rýži :3 A popravdě, sama si tyto potraviny ještě moc vzít nedokážu. Málokdy a furt tam tenm blok je. Máte ho taky? Tak ho pojďme společně odbourat!

Co jsou vlastně sacharidy? Stejně jako tuky a bílkoviny patří mezi základní živiny a nějaký podíl sacharidů je téměř ve všem. Dělí se na monosacharidy, neboli jednoduché cukry, ty jsou v ovoci, některé zelenině a sladkostech, v medu, různých sirupech a bílém ( i třtinovém) cukru. Disacharidy, kam patří třeba lakóza, najdeme v mléce a mléčných výrobcích a polysacharidy/komplexsní sacharidy najdeme právě v ovesných vločkách, pečivu, přílohách a i v luštěninách ( které ale obsahují i bílkoviny) Sacharid je vlastně i vláknina, ale vláknina se jakoby nepočítá, takže když má nějaká potravina např. 30g sacharidů a 5g vlákniny, má hodně zjednodušeně řečeno 25g S, protože ta vláknina to jakoby vezme... ( je to složitější, ale moc nevím, jak to vysvětlit, takže to podám takhle jednoduše)

A jeden gram sacharidu má 4 kalorie. ( Bílkoviny také a tuku 9)

Sacharidy jsou pro nás za normálních okolností hlavním zdrojem energie ( pokud právě nejste v ketóze, kde vaše násilím přenastavené tělo používá tuky, jde to, ale nejsme tak primárně nastavení)

A mozek funguje hlavně na sacharidech. To jsem poznala před maturitou, že jsem začala jíst 150g sacharidů a hned se mi myslelo mnohem líp :)

Kolik je správné jíst sacharidů? To je strašně individuální, jako u všeho. Běžní lidé konzumují cca 150-250g sacharidů denně. každému vyhovuje něco jiného. Někdo je opravdu spokojený třeba na 100g sacharidů, někdo zas potřebuje těch 250... Já v součastnosti jím 120-160g za den, ( Když nepočítám svojí teďka týdenní eskapádu, ale ta se bude hodit do druhého článku...) byly doby, kdy jsem se bála sníst víc jak 50g... ( protože low carb kokotiny)

Asi nejzažitější a nejčastější mýt je, že se po sacharidech tloustne, že se uloží do tuku a přímo do břicha... Takže, to, kam se vám primárně bude ukládat tuk, záleží především na genetice. Ne na sacharidech...

Že se tloustne po sacharidech, není pravda, tloustne se po NADBYTKU sacharidů. Z nadbytku kalorií celkově. Stejně jako po nadbytku všeho. Když budete mít sacharidy na nule, ale budete v plusu kalorií z tuků a bílkovin, přiberete úplně stejně. Když budete v deficitu, ale budete jíst čistý cukr, zhubnete ( I když blbě a rozhodně vám to nepropěje)

Pokud začnete najednou jíst víc sacharidů, na váze vážně může být víc. Protože sacharidy na sebe vážou vodu. Takže, než si na ten vyšší příjem sacharidů zvyknete, budete chvíli zadržovat vodu, a na váze může být ze dne na den víc, ale je to voda, ne tuk.
Ano, sacharidy se ukládají do tuku, ale jen když jich máte nadbytek. Když se vůbec nehýbete a jíte 350g sacharidů, pravděpodbně budete tloustnout, ( Ale proto, že budete mít vyšší příjem, než výdej, ne kvůli sacharidům samotným) ale rozhodně to nefunguje tak, že sníte sacharidy, a hned se vám to uloží do tuku. Tělo je spotřebuje. Využije. Uloží maximáně to, co nevyužije. Využijete je na pohyb, na myšlení, na to, že mluvíte, vidíte a slyšíte, při sportu, při spánku, na životní funkce... Po celou tuto dobu tělo využívá sacharidy, teprve až když jich má opravdu víc a nemá je jak využít, je ukládá ( Stejně jako by ukládadalo cokoli jiného, čeho by mělo moc)

Další mýt je, že se sacharidy nesmí jíst večer nebo dokonce ve druhé polovině dne. Taky to není pravda. Protože tělo nezná čas jídla. Nepozná, jestli zrovna sacharidy přijalo ve dvanáct hodin nebo v šest. Nepotřebujeme sacharidy ke každému jídlu. To ne. Ale je jedno, jestli si je dáme na snídani a na oběd a na svačinu a na večeři ne nebo jestli si je dáte na oběd a na večeři a na snídani ne. Všechno je o rovnováze a o celkovém nastavení jídelníčku.

Další věc, když se řeknou sacharidy ( i já to tak dlouho měla), člověk si vybaví cukr. Samotný bílý cukr. Tvrdila jsem, že rýže je jenom cukr a bála jsem se na ní i sáhnout... Není to tak :D Právě komplexsní sacharidy a potraviny je obsahující nejsou cukr jako takový, jasně , tělo si umí z polysacharidů udělat monosacharidy, proto k životu neotřebujeme sladit kafe, ale není to to samé. A potraviny jako brambory, rýže, kuskus, těstoviny, vločky a pečivo obsahují kromě sacharidů spoustu jiných prospěšných látek a minerálů. Také nějakou vlákninu. Sem tam trochu bílkoviny. Tělo na to reaguje úplně jinak, než jako na kostku cukru. Jinak s tím pracuje, jinak to ukládá ( pokud ukládá, víc to využívá, víc to zpracuje, což je výdej sám o sobě :) Takže to opravdu není to samé jako cukr, který si sypete do kafe XD

A ovoce... V ovoci je fruktóza. Je to rychlý ,,cukr". Ale taky obsahuje spoustu vody, dost právě vlákniny a vitamíny. Takže nemůžete srovnávat jabko se snikerskou :)

Co k tomu říct... teď, když jsem to napsala, jsem si uvědomila, že to asi nikomu moc nepomůže. Tyhle vědomosti jsou sice hezké, ale kdybych si je přečetla před tři čtvrtě rokem, asi by mi to taky šlo jedním uchem tam, druhým ven, strach by byl silnější.... Ale překonala jsem ho. Částečně, ještě ne úplně. Ale pracuje se na tom. Dál dělám sweet projekt, jednou za týden si dám sladkost. Nemusím, jasně. Ale čistě pro to, abych viděla, že na to neumřu X) A neumírám.

Nejím sacharidů moc, ale rozhodně víc, než dřív a za posledního půl roku jsem ( kolísalo to, takže když vezmu opravdu přírůstek) přibrala asi kilo :) Nepřibrala jsem ze sacharidů 10 kilo za týden, ani za měsíc. Dokonce jsem téměř nepřibrala ani na centimetrech. Jen přes zadek, protože cvičím, ale asi o 2cm a o 2cm na jednom stehně a o 1 cm na ruce. Ale jinak nikde. Míry stejné, i přes sacharidy. A to mám velké sklony přibírat.

A od doby, kdy jsem asi z 50-80ti navýšila na těch 120-160 ( občas i trošku víc), mi to opravdu líp myslí, líp se mi běhá, jsem produktivněšjí, zase jsem kreativní, píšu, skládám, kreslím, už tolik nespím a i na náladu to mělo vliv.

A tohle píše a přiznává anorektička, pro kterou byl rohlík horší, než pavouk. Která se bála se sacharidových potravin i dotknout... A teď píšu tohle. I když se jich pořád bojím, odbourávám ten stracha snažím se se ho zbavit, protože vím, že je zbytečný :)

Ták, a příště se společně podíváme, jak se zbavit strachu z tuků :)

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Můj jídelníček za tři dny - 1600 kcal, a konečně vyvážené

 Ahoj, zas vám ukážu, jak teď jím. Zavedla jsem si nový úkol. Jíst opravdu poctivě všechny makroživiny, mít v jídle sacharidy, bílkoviny i tuky. Vždycky jsem se bála mít v jídle spolu s bílkovinou sacharidy i tuky, vždy to bylo buď jedno nebo druhé, ale teď se učím, že tyto dvě makroživiny dohromady nekoušou a doporučuji každému naučit se to. Není nutné to dělat jako já a furt to řešit v tabulkách, ale prostě si pohlídat, abyste v každém nebo každém druhém jídle měli nějaký zdroj sacharidů, bílkovin, tuků i vlákniny. Nebo mít takto vyvážená alespoň 2-3 jídla za den ( podle toho, kolikrát jíte. O tom, co je u mně nového, budu psát zítra, teď vám jen ukážu svůj jídelníček. 1. SNÍDANĚ: Ovesná kaše - 60g ovesných vloček, 20g proteinu, 150g jahod, lžíce medu SVAČINA: Mléko 200ml, oříšková tyčinka 35g, bílý řecký jogurt 140g OBĚD: Zelenina 250g, celozrný bulgur 60g, tofu s bazalkou 90g, pár arašídů VEČEŘE: rýže 15g, žlutá čočka 40g, tofu s bazalkou 90g, zelenina 200g, černé olivy 30g 2. ...

,Ana' ze mě udělala blázna, sobce a otroka

Naprostého blázna... . S aplikací kalorické tabulky si ,,hraju" kldině 4 hodiny v kuse, zadávám nejrůznější kombinace jídel ( které bych ani nejedla) gramáže a nejůznější verze... . Chodím pořád do obchodu...Koukat se na potraviny. Ano, třeba hodinu chodím po Albertu a jen se dívám na potraviny, které bych si neodvážila koupit. . Nevydržím dvě hodiny bez toho, aniž bych si nějakým způsobem neplánovala jídlo, cvičení, kolik čeho a co v jakou hodinu a plány různě nepoupravovala a nepřemýšlela, kde ještě by se dalo ubrat, ale abych zvládla fungovat...( včetně zapisování, tabulek a poznámek... . Klidně dvě hodiny projíždím menu restaurací, do kterých nejspíš v životě nepůjdu... Myšlenky na jídlo jsou tu 24 hodin denně. . Když byl doma ještě krejčovský metr, měřila jsem si všechny části těla kldině 10x denně a zrhuba 2x za noc... . Nesmím se podívat do zrcadla, jinak se mi dělá špatně ( vyloženě fyzicky i psychiky zle) . Když mi někdo nabídne jídlo, hned to ve mě vyvolá pocit, že mi...

Můj jídelníček - 1400 kcal, jak teď jím

Zase vám sem picnu ukázku toho, jak aktuálně jím. Jím teď 1400 kcal bez ohledu na to, jestli ještě přiberu, protože jsem zase jedla nějakých 1000 kcal, cvičila skoro dvě hodiny denně, další dvě prochodila a stejně jsem udržovala nebo lehce přibírala, byla jsem vyčerpaná a plačtivá, takže prostě musím opravut metabolismus a to z 1000 nebo 1200 kcal neudělám, tak zase postupně navyšuju, i když mi to rve srdce a mám hroznej strach :( Takže teď mám 1400 kcal a chtěla bych to ještě navýšit... tady to je :) SNÍDANĚ: Banán, 200g jahod, kiwi, hrst kešu, 140g bílý řecký jogurt SVAČINA: Mléko do kávy ( odtučněné) 150 ml a domácí arašídové mléko 100ml, kakao. OBĚD: Kuřecí prsa 150g, cuketa, rajčata, paprika, 5ml olivového oleje, chilli omáčka SVAČINA: 2 krajíce celozrnného chleba ( 80g), perla tip cca 15g, kuřecí prsní šunka 100g VEČEŘE: Zeleninová polévka ( z cukety, špenátu, celeru, brambor a brokolice), okurka, mrkev, cottage 200g